Caritas Stary Sącz

„Bądźcie jak światło, które wędrując przez noc zapala po drodze zagasłe gwiazdy...”

Treść

ROK 2014 W PARAFIALNYM ODDZIALE CARITAS

PRZY PARAFII ŚW. ELŻBIETY W STARYM SĄCZU

To przesłanie jest jak drogowskaz naszej charytatywnej działalności, z której sprawozdanie przedstawiamy Państwu, by podziękować w imieniu naszych podopiecznych i prosić o dalsze wsparcie.

Każde sprawozdanie to sucha wymowa liczb, dat i różnych spraw, za którymi kryją się ludzie. To oni są najważniejsi, bo z nimi i dla nich prowadzona jest ta nasza działalność caritasowa. Nieustannie ją wspiera, często inspiruje, niestrudzony w niesieniu pomocy, ks. proboszcz Marek Tabor, a przewodniczy zawsze ofiarna, serdeczna i ciepła w kontaktach z ludźmi siostra Eleonora Salamon.

Wiele zmieniło się w Polsce i świecie, ale pozostały te same problemy: biedy, zła i samotności. Stąd zapotrzebowanie na charytatywną działalność naszego wolontariatu, który liczy w naszej parafii 26 osób.

Żadne sprawozdanie z działalności nie może się obyć bez cyfr, dlatego chcemy z Państwem podzielić się wspólnymi osiągnięciami.

Przychód ogółem 23.040,- zł

Rozchód ogółem 21.006,- zł

Saldo na 31.12.2014 r. 2.034,- zł

Na zakup żywności do paczek świątecznych wydatkowano kwotę 7.154 zł. W tym:

• paczki wielkanocne 3.860,-zł

• paczki bożonarodzeniowe 3.294,-zł

Pozyskano darowizny w formie produktów żywnościowych do paczek na kwotę 9.400,-zł, w tym:

• paczki wielkanocne 3.600,-zł

• paczki bożonarodzeniowe 5.800,-zł

Ksiądz proboszcz prałat Marek Tabor poza dofinansowaniem dożywiania dzieci w szkołach zakupił 170 szynek oraz czekolady.

Z pozyskanych środków finansowych i żywnościowych przygotowano i rozdysponowano:

• paczki na św. Mikołaja 94 szt.

• paczki wielkanocne 180 szt.

• paczki bożonarodzeniowe 160 szt.

Poza pomocą materialną Caritas w imieniu własnym i kapłanów pracujących w Parafii przekazała życzenia świąteczne w formie kartek w następujących ilościach:

• Święta wielkanocne 285 szt.

• Święta Bożego Narodzenia 285 szt.

Członkowie Caritas pełnili dyżury przy zbiórkach do puszek, rozprowadzaniu baranków wielkanocnych oraz paschalików (świec) bożonarodzeniowych

Siostra Eleonora rozprowadzała systematycznie gazetki:

• Apostolstwo Chorych 40 egz.

• Z Grodu Kingii 14 egz.

W okresie sprawozdawczym odprawione zostały 3 Msze Św.:

• 11.02 z okazji Międzynarodowego Dnia Chorego

• 10.04 w czasie rekolekcji parafialnych

• 19.07 odpust św. Kingii w klastorze

Msze połączone były z udzieleniem Sakramentu Chorych i błogosławieństwem na wzór tego w Lourdes.

W zespole są starsi i młodsi, a każdy w miarę swoich możliwości stara się wypełniać przyjęte obowiązki. Niewątpliwie siostra Eleonora jest w tym gronie najbardziej zaangażowana i w dowód uznania za wybitną pracę charytatywną wraz z 4 innymi osobami wyróżnienie z rąk Biskupa Ordynariusza Andrzeja Jeża. Uroczystość odbyła się w Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania „OPOKA” w Starym Sączu w dniu 14.06. (Tydzień Miłosierdzia).

Poza żywnością i pomocą finansową do podopiecznych trafiły darowizny rzeczowe:

• telewizory kolorowe 3 szt

• fotele rozkładane 2 szt

• fotel zwykły 1 szt

• łóżeczko dziecięce 1 szt

• narożniki 2 szt

• rowery 2 szt

• plecak turystyczny 1 szt

• śpiwór 1 szt

Podkreślić należy, ze bez pomocy – bezinteresownej i ofiarnej, a często anonimowej – nie byłoby naszych „małych” osiągnięć. Udało się rozwiązać niejeden problem, ale jeszcze więcej pozostało do zrobienia, bo potrzeby rosną wraz z każdym dniem.

W imieniu naszych podopiecznych i Zarządu jeszcze raz gorąco i serdecznie dziękujemy licznym Sponsorom, Przyjaciołom i Sympatykom Caritasu. Jednocześnie w związku z nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi prosimy o ciągłe wsparcie i zainteresowanie naszą organizacją, za co z góry, po raz kolejny, z całego serca Bóg zapłać.

Na progu Nowego Roku życzymy zdrowia, spełnienia marzeń i radości, co najlepiej przejawia się w zbliżeniu do Boga.

Zarząd POC