Caritas Stary Sącz

Jak karnawał to cieszmy się!

Treść

Spotkanie rozpoczęło się w kaplicy Sióstr Służebniczek adoracją Najświętszego Sakramentu, modlitwa śpiewy uwielbienie Pana. Poprzez adorację Jezus dotyka duszy każdego człowieka i działa w samym sercu. Nie bójmy się poświęcić na to spotkanie czasu.

„W rzeczywistości tylko przez adorację można dojrzeć do głębokiego i autentycznego przyjęcia Chrystusa. I właśnie w tym akcie osobowego spotkania z Panem dojrzewa także posłannictwo społeczne, zawarte w Eucharystii, które ma na celu przełamanie barier nie tylko między Panem a nami, ale także i przede wszystkim barier odgradzających nas od siebie nawzajem" (Benedykt XVI)

„Pięknie jest zatrzymać się z Nim i jak umiłowany Uczeń oprzeć głowę na Jego piersi (por. J13, 25), poczuć dotknięcie nieskończoną miłością Jego Serca. Jeżeli chrześcijaństwo ma się wyróżniać w naszych czasach przede wszystkim «sztuką modlitwy», jak nie odczuwać odnowionej potrzeby dłuższego zatrzymania się przed Chrystusem obecnym w Najświętszym Sakramencie na duchowej rozmowie, na cichej adoracji w postawie pełnej miłości? Ileż to razy, moi drodzy Bracia i Siostry, przeżywałem to doświadczenie i otrzymałem dzięki niemu siłę, pociechę i wsparcie!" (Jan Paweł II)

Zima wielka jest i śnieg też, a my w Caritasie modlimy się i bawimy … przy muzyce zajadamy pyszności i słodkości, które sami przygotowaliśmy. . My jako Rodzina Caritas, nóg nie żałujemy tylko w tany ruszamy – siły duchowe i fizyczne wzmacniamy.  Z serca wszystkim za wszystko dziękujemy.